43 Dimona light vs. full Dimona

Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00

Bijwerking: 29/06/2005
Geldig vanaf: 01/01/2005
Geldig tot: 31/12/2009

1. DIMONA ingeval van tewerkstelling van een gelegenheidswerknemer

U herinnert u nog wel dat op 1 juli 2006 de verplichte DIMONA-aangifte in principe werd uitgebreid tot de gelegenheidswerknemers in de horeca en tot de  uitzendwerknemers die als gelegenheidswerknemers worden tewerkgesteld door een gebruiker van die sector. Momenteel voeren de sociale inspecties een gedoogbeleid wat betreft gelegenheidswerk in de horecasector zonder  DIMONA-aangifte.

Vanaf 1 juli 2007, zal de DIMONA eindelijk voor alle gelegenheidswerk in de horecasector verplicht zijn. Gedaan met het gedoogbeleid vanwege de sociale inspecties ten opzichte van het gelegenheidswerk zonder DIMONA-aangifte in de horecasector.

Ofschoon de werkgever van de horecasector die een gelegenheidswerknemer zal tewerkstellen, een DIMONA-aangifte zal moeten doen, zal hij toch kunnen kiezen tussen een « full » DIMONA of een « light » DIMONA.

 

A. Keuze van de horecawerkgever tussen een « full » DIMONA of een « light » DIMONA

Wanneer de werkgever voor het eerst een DIMONA doet voor de tewerkstelling van een gelegenheidswerknemer, dan zal hij moeten kiezen tussen de twee DIMONA- versies waarvan sprake hieronder. Als hij niet kiest dan moet hij de  « volledige » DIMONA-aangifte doen.

Uiterlijk tegen 30 juni 2007  moet de keuze tussen de « full » of « light »  DIMONA worden meegedeeld aan het Sociaal en Waarborgfonds van de  Horeca,  Anspachlaan, 111 bus 4 te 1000 Brussel. De werkgever mag niet vergeten die keuze binnen dezelfde termijn ook mee te delen aan zijn sociaal secretariaat opdat het de RSZ-bijdragen correct zou kunnen berekenen (zie verder).

Merk op dat het uitzendkantoor dat uitzendgelegenheidswerknemers ter beschikking stelt van een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité van de Hotelnijverheid, deze keuze niet heeft. Het moet de  « volledige » DIMONA toepassen

Merk ook op dat deze keuze de werkgever voor een kalenderjaar verbindt tegenover al zijn gelegenheidswerknemers. Als de werkgever zijn DIMONA-aangiftesysteem wil veranderen, dan moet hij dat uiterlijk op 30 september van het lopende kalenderjaar meedelen zodat het nieuwe kan ingaan op 1 januari van het volgende kalenderjaar. Hieruit volgt dat de werkgever wanneer hij zijn eerste keuze meedeelt voor minstens 1 jaar en 6 maand zal gebonden zijn.

 

B. De « full » DIMONA

1. De aangifte

De werkgever deelt per gewerkte dag, naast de gegevens die hij reeds in de DIMONA meedeelt voor zijn gewone werknemers, het aanvangs- en einduur van elke gelegenheidswerknemers mee.

2. Het bijhouden van de sociale documenten
Door toepassing van de  «full» DIMONA wordt de werkgever ontheven van de inschrijvingsplicht van de gelegenheidswerknemer in het register van de aanwezigheden hetgeen dus wil zeggen dat dit register van de aanwezigheden niet meer moet worden bijgehouden.

De werkgever moet wel aan de gelegenheidswerknemer als bijlage bij de loonfiche een staat van zijn dagelijkse prestaties afleveren.

3. Berekening van de bijdragen van sociale zekerheid
De socialezekerheidsbijdragen die verschuldigd zijn bij tewerkstelling van een gelegenheidswerknemer waarvoor de werkgever een « full » DIMONA-aangifte doet,  zullen worden berekend op basis van het reële loon van de gelegenheidswerknemer BEHALVE indien de gelegenheidswerknemer betaald wordt met drink-of bedieningsgeld.

De socialezekerheidsbijdragen voor de gelegenheidswerknemer die betaald wordt met drink-of bedieningsgeld zullen worden berekend op forfaitaire bedragen die gebruikt worden ingeval van bezoldiging met drink- of bedieningsgeld vermeerderd met 6 EUR indien de prestaties op zaterdag of de dag vòòr een feestdag worden geleverd, met 12 EUR indien de prestaties op een zondag of op een feestdag worden geleverd.  

 

C. De « light » DIMONA

1. De aangifte
De werkgever deelt per gewerkte dag, naast de gegevens die hij reeds in de DIMONA voor zijn gewone werknemers meedeelt, het aanvangsuur van de prestaties en het tijdsblok dat overeenstemt met de prestaties van zijn gelegenheidswerknemers mee. Hij zal dus het einduur van de prestaties niet moeten melden in zijn DIMONA-aangifte.

In de « light » DIMONA kan de werkgever kiezen tussen twee tijdsblokken :

of een tijdsblok van 5 uur dat geldt voor de prestaties van 5 uur en minder ;
of een tijdsblik van 11 uur dat geldt voor de prestaties van meer dan 5 uur.
Opgelet ! De « light » DIMONA zal slechts in gebruik worden genomen vanaf 1 januari 2008. De werkgever die voor de « light» DIMONA heeft gekozen zal, voorlopig en tot 31 december 2007, geen DIMONA moeten doen voor zijn gelegenheidswerknemers. Hij mag niet vergeten dat hij in dat geval, het register van de aanwezigheden moet bijhouden (zie hieronder).

2. Het bijhouden van de sociale documenten
Aangezien de werkgever dagelijks voor de gelegenheidswerknemers die hij tewerkstelt slechts het aanvangsuur van de prestatie en het tijdsblok dat geldt voor de prestaties van de werknemer meedeelt en hij dus het einduur niet moet vermelden in de DIMONA-aangifte, zal hij daarentegen wel « een register voor werktijdregeling » moeten bijhouden waarin hij de prestaties van de betreffende gelegenheidswerknemers zal moeten vermelden.

Dit document zal een sociaal document zijn en zal moeten ingevuld en bijgehouden worden zoals het personeelsregister en de individuele rekening.

Dit register dat beschikbaar wordt gesteld door het sociaal fonds van de HORECA, bestaat uit twee delen :

Identificatiegegevens van de gelegenheidswerknemers.
Formulieren voor werktijdregeling (begin- en einduur van de werkdag).
Daar dit document slechts beschikbaar zal zijn vanaf 1 januari 2008, zal het volstaan tot die dag het aanwezigheidsregister bij te houden.

De werkgever zal ook aan de gelegenheidswerknemer als bijlage bij de loonfiche een dagelijkse staat van de prestaties van de werknemer, afleveren.

3. Berekening van de socialezekerheidsbijdragen
De sociale zekerheidsbijdragen worden berekend op basis van een forfaitair loon dat afhangt van het tijdsblok dat werd gekozen in de « light » DIMONA  (zie hierboven), ZELFS al wordt de gelegenheidswerknemer betaald met drink- of bedieningsgeld.

Met elk blok stemt een forfaitaire loon overeen waarop de sociale bijdragen worden berekend:

 

tijdsblok van  5 uur - normaal : 32,93 € geïndexeerd;
tijdsblok van  5 uur - de prestaties worden geleverd op zaterdag of de dag vòòr een feestdag : 38,93 € geïndexeerd ;
tijdsblok van 5 uur - wanneer de prestaties geleverd worden op een zondag of een feestdag : 44,93 € geïndexeerd.
Deze bedragen zullen worden aangepast in september 2008.
tijdsblok van  11 uur - normaal : 65,86 € geïndexeerd;
tijdsblok van  11 uur - de prestaties worden geleverd op zaterdag of de  dag vòòr een feestdag : 71,86 € geïndexeerd ;
tijdsblok van 11 uur - wanneer de prestaties geleverd worden op een zondag of een feestdag : 77,86 € geïndexeerd.
Deze bedragen zullen worden aangepast in september 2008.
Wanneer het een onderbroken dienst betreft, zal het een tijdsblok van 11 uur zijn.

De forfaitaire bedragen worden geïndexeerd en aangepast. Ze worden afgestemd op het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen en op de conventionele lonen van de sector.

4. Sancties
Wanneer de  DIMONA werd gedaan voor een tijdsblok van 5 uur en het register van de arbeidstijdmeting vermeldt een groter aantal uren, dan worden de bijdragen berekend op het forfaitair dagloon dat van toepassing is op het tijdsblok van 11 uur.

De socialezekerheidsbijdragen zullen worden berekend op het reële loon van de gelegenheidswerknemer maar zij kunnen niet lager zijn dan de forfaitaire dagbedragen die van toepassing zijn wanneer er betaling is met drink- of bedieningsgeld:

wanneer de werkgever het « register van arbeidstijdmeting »niet bijhoudt ;
wanneer de werkgever geen DIMONA doet.
 

2. Afschaffing van het systeem van de superextra's

Vanaf 1 juli 2007 zal er geen beroep meer kunnen worden gedaan op het systeem van de « SUPEREXTRA'S ».

Deze voordelige regeling op gebied van de aangifte aan de lonen aan de RSZ de inning van de RSZ-bijdragen wordt dus afgeschaft. Vanaf die datum zal elke gelegenheidswerknemer onderworpen zijn aan de RSZ-bijdragen (met inbegrip van de jaarlijkse vakantie).

De aangifte aan de RSZ zal gebeuren op basis van het reële loon (cf. « full »DIMONA) of op basis van forfaitaire bedragen (cf.
« light» DIMONA). De codes voor de aangifte aan de RSZ veranderden op 1 april 2007.

 

3. Structurele vermindering
Luidens de programmawet kan er bij koninklijk besluit worden bepaald dat de minimumprestatiedrempel van 27,5% die moet bereikt worden om de RSZ-verminderingen te genieten, niet moet worden bereikt ingeval van tewerkstelling van personeel in de horecasector dat onderworpen is aan alle takken van de sociale zekerheid.

Een koninklijk besluit van 30 april 2007 (B.S. van 8 juni 2007) zegt dat vanaf 1 april 2007, de minimumprestatiesdrempel van 27,5% die moet worden bereikt om de structurele vermindering te genieten, niet van toepassing is op de tewerkstelling van een werknemer bij een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité van de horeca (PC 302).

4. Betaling van de administratiekosten verschuldigd aan een erkend sociaal secretariaat

Luidens de programmawet kan er bij koninklijk besluit worden bepaald dat de administratiekosten die de werkgever verschuldigd is aan een erkend sociaal secretariaat voor werkgevers, worden overgenomen door de RSZ.

Een koninklijk besluit van 30 april 2007 (B.S. van 5 juni 2007) bepaalt dat voor de werkgevers die ressorteren onder het Paritair Comité van de Hotelnijverheid (PC 302) en die aangesloten zijn bij een erkend sociaal secretariaat voor werkgevers, de bijdragen in de administratiekosten die verschuldigd zijn aan een erkend sociaal secretariaat, ten laste wordt genomen door de RSZ ten belope van 10 euro per kwartaal en per werknemer voltijds equivalent aangegeven voor het betreffende kwartaal. Dat koninklijk besluit treedt in werking op 1 april 2007.


Historiek
01/04/2024 31/12/2050 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2024 31/03/2024 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2023 31/12/2023 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2022 31/12/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/04/2022 30/09/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2022 31/03/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2021 31/12/2021 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/04/2020 30/09/2021 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2018 31/03/2020 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/07/2017 30/09/2018 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/01/2017 30/06/2017 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/07/2016 31/12/2016 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/07/2015 30/06/2016 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/10/2013 30/06/2015 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/01/2010 30/09/2013 43 Dimona light vs. full Dimona
01/01/2005 31/12/2009 43 Dimona light vs. full Dimona
01/03/1994 01/03/1995 43 Herverdeling van de arbeid
01/01/1991 01/01/1991 43 Tijdelijke arbeid (extra's)