43 Dimona light vs. full Dimona

Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00

Bijwerking: 04/02/2010
Geldig vanaf: 01/01/2010
Geldig tot: 30/09/2013

1. DIMONA ingeval van tewerkstelling van een gelegenheidswerknemer

Sinds 1 juli 2007 is een DIMONA-aangifte verplicht :

  1. ingeval van tewerkstelling van gelegenheidswerknemers in de horeca;
  2. wanneer uitzendkrachten als gelegenheidswerknemers worden tewerkgesteld door een gebruiker in de horeca.

De werkgever uit de horeca kan kiezen tussen een « full » DIMONA of een « light » DIMONA. 

A. « full » DIMONA of een « light » DIMONA

Bij aanwerving van zijn eerste werknemer, moet de werkgever kiezen welke van de twee DIMONA- versies waarvan sprake hieronder hij zal gebruiken ingeval van aanwerving van (eventuele) gelegenheidswerknemers. Als hij niet kiest dan moet hij de «volledige» DIMONA-aangifte doen.

Hij moet de keuze tussen de «full» of «light»  DIMONA meedelen aan het Sociaal en Waarborgfonds van de Horeca, Anspachlaan, 111 bus 4 te 1000 Brussel. De werkgever mag niet vergeten die keuze ook mee te delen aan zijn sociaal secretariaat opdat het de RSZ-bijdragen correct zou kunnen berekenen (zie verder).

Merk op dat het uitzendkantoor dat uitzendgelegenheidswerknemers ter beschikking stelt van een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité van de Hotelnijverheid, deze keuze niet heeft. Het moet de «volledige» DIMONA toepassen

De door de werkgever gemaakte keuze verbindt hem voor een kalenderjaar tegenover al zijn gelegenheidswerknemers. Als de werkgever zijn DIMONA-aangiftesysteem wil veranderen, dan moet hij dat uiterlijk op 30 september van het lopende kalenderjaar meedelen zodat het nieuwe kan ingaan op 1 januari van het volgende kalenderjaar.  

B. De « full » DIMONA

1. De aangifte

De werkgever deelt per gewerkte dag, naast de gegevens die hij reeds in de DIMONA meedeelt voor zijn gewone werknemers, het aanvangs- en vermoedelijk einduur van elke gelegenheidswerknemer mee. 

Indien later gewerkt wordt of vroeger gestopt, moet de full dimona elektronisch gewijzigd worden.

Indien vroeger gestopt wordt dan voorzien, hebben de werkgevers tijd tot middernacht volgend op het oorspronkelijk voorziene einduur.

Indien later gestopt wordt, moet de aangifte gewijzigd worden binnen de acht uur volgend op het oorspronkelijk voorziene einduur. Indien het oorspronkelijk einduur gepland was tussen 20 en 24 uur, hebben de werkgevers tijd tot 8 uur s morgens de dag nadien.

Indien helemaal geen prestaties worden geleverd, moet de aangifte worden geannuleerd. Dit gebeurt uiterlijk middernacht van de dag waarop de aangifte slaat. Indien de dimona-aangifte twee kalenderdagen beslaat, moet ze uiterlijk op het einde van de eerste kalenderdag worden geannuleerd. (Bv indien een extra aangegeven was van 22 uur tot 02 uur).

2. Bijhouden van sociale documenten

Door invoering van de «full» DIMONA moet er geen aanwezigheidsregister meer bijgehouden worden. 

De werkgever moet wel aan de gelegenheidswerknemer als bijlage bij de loonfiche een staat van zijn dagelijkse prestaties afleveren. Groep S Sociaal Secretariaat vzw stelt dergelijk document ter beschikking.

3. Berekening van de RSZ-bijdragen

- Normale gelegenheidswerknemer

De RSZ-bijdragen die verschuldigd zijn bij tewerkstelling van een gelegenheidswerknemer waarvoor de werkgever een « full » DIMONA-aangifte doet,  zullen worden berekend op basis van het reële loon, te verhogen met 8% (jaarlijkse vakantie), van de gelegenheidswerknemer.

- Gelegenheidswerknemer wordt betaald met fooien.

De RSZ-bijdragen voor de gelegenheidswerknemer die betaald wordt met fooien zullen worden berekend op het overeenkomstige dagforfait fooien dat gebruikt wordt ingeval van bezoldiging met drink- of bedieningsgeld, vermeerderd:

  • met 7,17 EUR indien de prestaties op zaterdag of de dag vòòr een feestdag worden geleverd;
  • met 14,34 EUR indien de prestaties op een zondag of op een feestdag worden geleverd.   

Deze bedragen worden verhoogd met 8% (jaarlijkse vakantie).

De voornoemde bedragen zijn geldig vanaf 1 januari 2010. Zij worden aangepast aan de index.

C. De « light » DIMONA

1. De aangifte

De werkgever deelt per gewerkte dag, naast de gegevens die hij reeds in de DIMONA voor zijn gewone werknemers meedeelt, het aanvangsuur van de prestaties en het tijdsblok dat overeenstemt met de prestaties van zijn gelegenheidswerknemers mee. Hij zal dus het einduur van de prestaties niet moeten melden in zijn DIMONA-aangifte.

In de « light » DIMONA kan de werkgever kiezen tussen twee tijdsblokken :

  • of een tijdsblok van 5 uur dat geldt voor de prestaties van 5 uur en minder ;
  • of een tijdsblik van 11 uur dat geldt voor de prestaties van meer dan 5 uur.

2. Bijhouden van sociale documenten

Aangezien de werkgever dagelijks voor de gelegenheidswerknemers die hij tewerkstelt slechts het aanvangsuur van de prestatie en het tijdsblok dat geldt voor de prestaties van de werknemer meedeelt en hij dus het einduur niet moet vermelden in de DIMONA-aangifte, zal hij daarentegen wel « een register voor werktijdregeling » moeten bijhouden waarin hij de prestaties van de betreffende gelegenheidswerknemers zal moeten vermelden.

Dit document zal een sociaal document zijn en zal moeten ingevuld en bijgehouden worden zoals het personeelsregister en de individuele rekening.

Dit register dat beschikbaar wordt gesteld door het sociaal fonds van de HORECA, bestaat uit twee delen :

  1. Identificatiegegevens van de gelegenheidswerknemers;
  2. Formulieren voor werktijdregeling (begin- en einduur van de werkdag).

Meer informatie over het bijhouden en het bewaren van dit register vindt u op www.horecanet.be

De werkgever zal ook aan de gelegenheidswerknemer als bijlage bij de loonfiche een "dagelijkse staat van de prestaties van de werknemer" afleveren. Groep S Sociaal Secretariaat vzw stelt dergelijk document ter beschikking.

3. Berekening van de RSZ-bijdragen

De RSZ-bijdragen worden berekend op basis van een forfaitair loon, verhoogd met 8 % (jaarlijkse vakantie), dat afhangt van het tijdsblok dat werd gekozen in de « light » DIMONA.

Deze berekening wordt ook toegepast als de gelegenheidswerknemer betaald wordt met fooien.

Met elk blok stemt een forfaitair loon overeen waarop de RSZ-bijdragen worden berekend: 

  1. tijdsblok van  5 uur - normaal : 39,37 €;
  2. tijdsblok van  5 uur - de prestaties worden geleverd op zaterdag of de dag vòòr een feestdag : 46,54 €;
  3. tijdsblok van 5 uur - wanneer de prestaties geleverd worden op een zondag of een feestdag : 53,68 €;
  4. tijdsblok van  11 uur - normaal : 78,72 € geïndexeerd;
  5. tijdsblok van  11 uur - de prestaties worden geleverd op zaterdag of de  dag vòòr een feestdag : 85,89 €;
  6. tijdsblok van 11 uur - wanneer de prestaties geleverd worden op een zondag of een feestdag : 93,06 €;
  7. Ingeval van onderbroken dienst wordt steeds een tijdsblok van 11 uur aangerekend.

De voornoemde bedragen zijn geldig vanaf 1 januari 2010. Zij worden aangepast aan de index. Ze worden afgestemd op het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen en op de conventionele lonen van de sector.

Wanneer een werkgever een blok 11-uren aangeeft in Dimona maar de werknemer blijkt tijdens het uitvoeren van zijn taken minder dan 5 uren te moeten werken, moet hij RSZ-bijdragen betalen op het forfait 11 uur.

Wanneer een werkgever per vergissing een blok 5-uren aangeeft in Dimona en dit pas bemerkt nadat de werknemer zijn prestaties begonnen heeft of wanneer de werknemer onverwacht langer moet werken, kan hij geen Dimona-wijziging meer uitvoeren maar moet hij RSZ-bijdragen betalen op het forfait 11 uur.

4. Sancties

Wanneer de  DIMONA werd gedaan voor een tijdsblok van 5 uur en het register voor werktijdregeling vermeldt een groter aantal uren, dan worden de bijdragen berekend op het forfaitair dagloon dat van toepassing is op het tijdsblok van 11 uur.

De socialezekerheidsbijdragen zullen worden berekend op het reële loon van de gelegenheidswerknemer, zonder lager te zijn dan de forfaitaire dagbedragen die van toepassing zijn wanneer er betaling is met drink- of bedieningsgeld:

  1. wanneer de werkgever het « register van arbeidstijdmeting »niet bijhoudt ;
  2. wanneer de werkgever geen DIMONA doet. 

2. Afschaffing van het systeem van de superextra's

Sinds 1 juli 2007 kan er geen beroep meer gedaan worden op het systeem van de « SUPEREXTRA'S ».

Deze voordelige regeling op gebied van de aangifte aan de lonen aan de RSZ de inning van de RSZ-bijdragen werd dus afgeschaft. Vanaf die datum is elke gelegenheidswerknemer onderworpen aan de normale RSZ-bijdragen (met inbegrip van de jaarlijkse vakantie).

De aangifte aan de RSZ gebeurt op basis van het reële loon (cf. « full »DIMONA) of op basis van forfaitaire bedragen (cf.«light» DIMONA). De codes voor de aangifte aan de RSZ zijn sinds 1 april 2007 gewijzigd.

3. Structurele vermindering

Een koninklijk besluit kan bepalen dat de minimumprestatiedrempel van 27,5% die moet bereikt worden om de RSZ-verminderingen te genieten, niet moet worden bereikt ingeval van tewerkstelling van personeel in de horecasector dat onderworpen is aan alle takken van de sociale zekerheid.

Een koninklijk besluit van 30 april 2007 (B.S. van 8 juni 2007) zegt dat vanaf 1 april 2007, de minimumprestatiesdrempel van 27,5% die moet worden bereikt om de structurele RSZ-vermindering te genieten, niet van toepassing is op de tewerkstelling van een werknemer bij een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité van de horeca (PC 302).

4. Betaling van de administratiekosten verschuldigd aan een erkend sociaal secretariaat

Een koninklijk besluit kan bepalen dat de administratiekosten die de werkgever verschuldigd is aan een erkend sociaal secretariaat voor werkgevers, worden overgenomen door de RSZ.

Een koninklijk besluit van 30 april 2007 (B.S. van 5 juni 2007) bepaalt dat voor de werkgevers die ressorteren onder het Paritair Comité van de Hotelnijverheid (PC 302) en die aangesloten zijn bij een erkend sociaal secretariaat voor werkgevers, de bijdragen in de administratiekosten die verschuldigd zijn aan een erkend sociaal secretariaat, ten laste wordt genomen door de RSZ ten belope van 10 euro per kwartaal en per werknemer voltijds equivalent aangegeven voor het betreffende kwartaal. Dat koninklijk besluit treedt in werking op 1 april 2007.


Historiek
01/04/2024 31/12/2050 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2024 31/03/2024 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2023 31/12/2023 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2022 31/12/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/04/2022 30/09/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2022 31/03/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2021 31/12/2021 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/04/2020 30/09/2021 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2018 31/03/2020 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/07/2017 30/09/2018 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/01/2017 30/06/2017 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/07/2016 31/12/2016 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/07/2015 30/06/2016 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/10/2013 30/06/2015 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/01/2010 30/09/2013 43 Dimona light vs. full Dimona
01/01/2005 31/12/2009 43 Dimona light vs. full Dimona
01/03/1994 01/03/1995 43 Herverdeling van de arbeid
01/01/1991 01/01/1991 43 Tijdelijke arbeid (extra's)