Loonnorm 2011-2012: de minister bevestigt de sanctionering van de overtredingen


52616

Deze week verscheen er een bericht van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg omtrent de loonnorm. In de media was namelijk het nieuws bekendgemaakt dat de sancties op het overtreden van de loonnorm zouden weggevallen zijn. De FOD ontkent die berichten echter. Ze bevestigen dat de loonnorm effectief van toepassing is en dat er wel degelijk gecontroleerd en gesanctioneerd zal worden.

De minister van Werk verklaart bovendien dat alle sectorale cao’s die de loonnorm manifest overtreden niet algemeen verbindend zullen verklaard worden. Ook herinnert zij eraan dat de inspectiediensten hun controlerende taken zullen uitoefenen.

De minister bevestigt hiermee eigenlijk dat cao’s waarin men de loonnorm niet respecteert, strijdig zijn met de wet van 26 juli 1996. Werkgevers die deze cao’s toch uitvoeren, lopen dus het risico om hiervoor gesanctioneerd te worden. Indien er in uw sector dus een cao wordt afgesloten waarin de loonnorm niet wordt gerespecteerd (vb. verhoging van de minimumlonen in 2011, anders dan door indexatie; verhoging van maaltijdcheques in 2011; …), bent u met andere woorden niet verplicht om die cao uit te voeren.

Elke overtreding van de verplichtingen inzake de loonnorm blijft dus sanctioneerbaar met administratieve geldboeten gaande van € 250 tot € 5.000.