Loonnorm 2011-2012: Eindelijk uitsluitsel over de niet-recurrente bonus


55621

De loonnorm voor de periode 2011-2012 werd vastgelegd in het KB van 28 maart 2011, dat in werking trad op 1 april 2011. Voor het jaar 2011 bedroeg de maximale marge voor de loonkostenontwikkeling 0 %. In 2012 bedraagt ze 0,3 %. Voor meer informatie kan u steeds onze vorige artikels hierover raadplegen.

Er blijven vragen rijzen omtrent de concrete toepassing en gevolgen van deze loonnorm, meer bepaald betreffende het begrip loonkosten, de berekeningswijze, de inwerkingtreding, …

Een belangrijke nieuwigheid is dat de Minister van Werk over een punt nu toch duidelijkheid heeft verschaft in een antwoord op een parlementaire vraag. De sociale inspectiediensten zullen namelijk niet optreden tegen de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen die worden ingevoerd conform de daarrond geldende wetgeving. Dat betekent dat een niet-recurrente bonus die rechtsgeldig werd ingevoerd, niet zal worden meegerekend om na te gaan of de loonnorm al dan niet werd overschreden.

We verduidelijken kort het standpunt van de Minister. De niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen worden als zodanig niet uitgesloten van het loonbegrip in de zin van de wetgeving betreffende de loonnorm. Toch heeft zo’n niet-recurrente bonus een bijzonder karakter, gelet op het daarvoor geldende sociaal en fiscaal gunstregime. Verder is de kans groot dat de toetredingsaktes en ondernemingscao’s tot invoering van zo’n bonusplannen voor het jaar 2011 werden neergelegd bij De FOD WASO vóór 1 april 2011 (datum van inwerkingtreding van de loonnorm). In principe zouden die bonusplannen dus niet mogen gesanctioneerd worden, aangezien er toen nog geen sprake was van de loonnorm.

Verder beschouwde de Minister de loonbonus vergelijkbaar met de werknemersparticipaties in het kapitaal en de winst van de vennootschappen. Zulke werknemersparticipaties zijn wel expliciet uitgesloten uit het loonbegrip voor de berekening van de loonkostenontwikkeling.

Het feit dat de niet-recurrente bonus niet wordt uitgesloten uit de berekening van de loonkostenontwikkeling wijt de Minister, ten slotte, aan het feit dat de reglementering omtrent de niet-recurrente bonus pas vrij recent werd ingevoerd, terwijl de wet betreffende de loonnorm reeds dateert van 1996. Die wet werd gewoonweg nog niet geactualiseerd.

De conclusie is dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u bij het invoeren van een niet-recurrente bonus de loonnorm zal overschrijden. De inspectiediensten zullen hier namelijk niet tegen optreden.