Loonnorm 2013 - 2014: veelgestelde vragen


60106

Zoals reeds eerder meegedeeld via onze website, heeft het koninklijk besluit van 28 april 2013 heeft de maximale marge voor de loonkostenontwikkeling voor de jaren 2013 en 2014 vastgelegd op 0 %. Dit betekent dus dat de gemiddelde loonkost in iedere onderneming tijdens die periode niet mag stijgen.

Toch is het principe niet zo eenvoudig als men zou denken. Deze loonblokkering roept immers bij ondernemingen heel wat vragen op. Het is nogal kort door de bocht om te denken dat de lonen nu effectief bevroren zijn en niemand in de komende twee jaren nog in aanmerking zal komen voor een loonsverhoging. Zo is de wetgeving op bepaalde vlakken nog zeer onduidelijk, wat ruimte laat voor interpretatie. Daarnaast zullen niet alle loonsverhogingen een invloed hebben op de stijging van de loonkost van de ondernemingen. Het basisprincipe is dat loonsverhogingen nog wel mogelijk zijn, zo lang de onderneming er maar voor zorgt dat zijn gemiddelde loonkost op de komende twee jaren niet stijgt.

Hieronder (zie PDF) vindt u een nota waarin we de werkgevers een zo duidelijk mogelijk inzicht willen geven van wat er de komende twee jaar wel en niet mogelijk zal zijn op het vlak van de verloning van hun personeel.

Wij merken hier wel bij op dat de Regering momenteel bezig is met het aanpassen van de wettelijke bepalingen met betrekking tot deze loonnorm. Wij hebben hiervan al een aantal voorstellen en ontwerpteksten kunnen inkijken. Sommige daarvan zullen ook kort worden besproken in deze nota.

Meer info zie PDF...