Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen: aanvullende verduidelijkingen


60770

In een vorig artikel werden de wijzigingen inzake niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen aangekondigd.

Deze wijzigingen zijn:

  1. de invoering van  een solidariteitsbijdrage van  13,07 %  ten laste van de werknemer, bovenop de patronale bijdrage van  33 %;
  2. de verhoging van het jaarlijks grensbedrag naar  3 100 EUR voor 2013;
  3. inwerkingtreding : 1 januari 2013.

Graag geven we u de volgende verduidelijkingen mee:

Gevolgen van de datum van inwerkingtreding

De veranderingen zijn in werking getreden op 1 januari 2013 en zijn van toepassing op alle betalingen die vanaf die datum worden gedaan. Het is dus wel degelijk de betaaldatum die doorslaggevend is en niet het jaar waarop de evaluatie (referteperiode) betrekking heeft.

Bijgevolg zal de solidariteitsbijdrage ten laste van de werknemer onmiddellijk verschuldigd zijn op elke betaling vanaf 1 januari 2013, zelfs al werd het plan vóór die datum afgesloten.

Ook wanneer er in 2013 niet-recurrente voordelen worden betaald aan werknemers die in 2012 uit dienst traden, zal de persoonlijke bijdrage van 13,07 % verschuldigd zijn. Het betreft meer precies werknemers die in 2012 uit dienst traden maar die pas recht hebben op hun (evenredige) bonus in 2013, bij het verstrijken van de referteperiode of op de datum die in het plan werd overeengekomen.

Wat zegt de fiscus ?

De bovengenoemde veranderingen hebben betrekking op het socialezekerheidsaspect (RSZ).

Ter gelegenheid van een vraag gesteld door de Unie van erkende sociale secretariaten, verklaarde de fiscus dat wat fiscaliteit betreft het grensbedrag niet op 3 100 EUR werd gebracht voor 2013, maar dat het fiscaal plafond van 2 488 EUR wordt behouden. Dat wil zeggen dat boven dat grensbedrag de normale regels van bedrijfsvoorheffing van toepassing zijn.

Opgelet! Er bestaan geruchten dat de regering de bedoeling heeft om ook het fiscaal grensbedrag op te trekken tot 3 100 EUR in 2013.

Indien deze verhoging eveneens toepassing zou vinden op fiscaal vlak, dan zullen wij u hierover zeker informeren.