Schorsing van de sociale verkiezingen als gevolg van het coronavirus: mag de stopzetting van de verkiezingen vanaf nu worden vastgesteld als op dag X+35 geen kandidatenlijst werd ingediend?


99666

 

In onze vorige infoflash over de gevolgen van het uitstel van sociale verkiezingen als gevolg van de pandemie van het coronavirus deelden we u mee dat de procedure van de sociale verkiezingen werd geschorst vanaf de dag na X+35 (namelijk na de indiening van de kandidatenlijsten). We bevestigden u dan ook dat geen enkele actie meer kon worden ondernomen aangezien de verkiezingsprocedure vanaf dag X+36 werd ‘bevroren’ als gevolg van een informeel akkoord genomen in de Groep van Tien dat nog in wettekst moest worden omgezet. We wachten nog altijd op de publicatie van deze tekst in het Belgisch Staatsblad.

De FOD Werkgelegenheid heeft op 24 maart 2020 in een mail aan de ondernemingen echter al meegedeeld wat vanaf nu kan worden gedaan als op dag X+35 geen kandidatenlijst werd ingediend.

De FOD Werkgelegenheid vermeldt in deze mail dat, ondanks de schorsing van de procedure vanaf dag X+36, het bericht van volledige stopzetting van de procedure al mag worden opgemaakt, aangeplakt en geüpload op de webapplicatie. De upload op de webapplicatie wordt gedaan door fase Y van het dossier van de onderneming aan te klikken. Aangezien er bij volledige stopzetting geen verkiezingscijfers kunnen worden meegedeeld, mag de onderneming onmiddellijk overgaan naar de volgende stap waar ze het bericht van volledige stopzetting kan uploaden.

Gelieve te noteren dat de ondernemingen niet verplicht zijn om vanaf nu dit bericht van volledige stopzetting van de procedure wegens gebrek aan lijsten op te stellen. Ze hebben tot dag X+79 de tijd voor deze mededeling die ze evenwel vanaf nu mogen doen om de verkiezingen af te sluiten.

We wijzen erop dat dit enkel van toepassing is bij volledige stopzetting van de procedure wanneer GEEN ENKELE kandidatenlijst voor geen enkele werknemerscategorie werd ingediend

Processen-verbaal van gedeeltelijke stopzettingen mogen in deze fase nog niet worden opgemaakt, aangeplakt of geüpload. Het betreft:

  • processen-verbaal waarin wordt vastgesteld dat er geen kandidatenlijsten zijn voor slechts één werknemerscategorie,
  • of processen-verbaal waarin wordt vastgesteld dat de kandidaten automatisch verkozen zijn omdat voor een werknemerscategorie één kandidatenlijst werd ingediend met een aantal kandidaten dat lager ligt of gelijk is aan het aantal mandaten voor hun categorie.

Deze processen-verbaal inzake de gedeeltelijke stopzetting van de verkiezingen mogen pas op dag X+79 worden opgemaakt.

 

jQuery(function ($) { if (!document.getElementById("searchresult")) { $("#keywordsection").hide(); } });