Eenheidsstatuut : beëindig op tijd een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur !


65119

Omwille van de afschaffing van de proeftijd, zal het voortaan mogelijk zijn om een overeenkomst voor bepaalde tijd te beëindigen via het betekenen van een opzeggingstermijn tijdens de eerste helft van de overeengekomen duurtijd van de overeenkomst en zonder dat de periode waarin opzegging mogelijk is 6 maanden kan overschrijden (zie ons artikel van 19 december 2013).

Wanneer een partij de overeenkomst tijdens de eerste helft van de periode eenzijdig beëindigt zonder inachtneming van de opzeggingstermijn, zal een vergoeding verschuldigd zijn die gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de niet gerespecteerde of het niet gerespecteerde gedeelte van die opzeggingstermijn.

In de Memorie van Toelichting staat eveneens vermeld dat indien men de arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur opzegt, het einde van de overeenkomst steeds moet liggen binnen de periode binnen dewelke opzegging mogelijk is. De laatste dag van de opzeggingstermijn moet uiterlijk liggen op de laatste dag van de periode tijdens dewelke opzegging mogelijk is. Het is dus niet de datum van uitwerking van de opzegging die van belang is, maar wel de einddatum van de arbeidsovereenkomst. Indien het einde van de arbeidsovereenkomst zich situeert na deze periode, is de partij die tot beëindiging was overgegaan voor de overeengekomen termijn, de andere partij de vergoeding verschuldigd volgende normale regels (= loon verschuldigd tot het bereiken van de termijn met een maximum van 2x hetgeen verschuldigd zou zijn geweest in geval van een overeenkomst voor onbepaalde duur).

Voorbeeld

De arbeidsovereenkomst wordt gesloten op 5 januari 2014, voor een bepaalde tijd van 6 maanden. De voorziene datum van uitvoering is 5 februari 2014; in dat geval is een opzegging mogelijk in de periode van 5 februari 2014 tot 4 mei 2014 (3 maand). De werkgever brengt een opzegging ter kennis die aanvangt op 21 april voor een termijn van 2 weken. Tijdens de opzeggingstermijn is de werknemer gedurende 3 dagen ziek, waardoor het einde van de opzeggingstermijn valt op 7 mei 2014. Het einde van de opzeggingstermijn valt na de periode in dewelke opzegging mogelijk is. Ofwel kiest de werkgever om op 4 mei 2014 de arbeidsovereenkomst te verbreken door middel van uitbetalen van deze 3 dagen ofwel dient de werkgever op 7 mei 2014 een ontslagvergoeding te betalen overeenkomstig de algemene regels (2 x 4 weken= 8 weken).

Voor meer informatie, zie "dossier eenheidsstatuut".