Eenheidsstatuut : de proefperiode en de aanvang van de opzeggingstermijn


63064

Uit verschillende bronnen hebben wij vernomen dat de proefperiode zou worden afgeschaft in het kader van de uitvoering van het compromis over het eenheidsstatuut van de Minister van Werk,  mevrouw De Coninck (zie ook ons artikel van 8 juli 2013).

Wij verwachten nog verduidelijkingen over de gevolgen van deze afschaffing. Zal de huidige mogelijkheid blijven bestaan om tijdens de proefperiode de arbeidsovereenkomst onmiddellijk zonder opzegging noch vergoeding te verbreken ingeval een bediende langer dan 7 dagen arbeidsongeschikt is? Een andere vraag is hoe het dan verder moet met de minimumduur van de arbeidsovereenkomst in geval van proefperiode die vandaag moet worden gewaarborgd (momenteel 7 dagen voor de arbeiders en 1 maand voor de bedienden) ?

De nieuwe opzeggingstermijnen zouden in principe beginnen lopen, zoals dat vandaag het geval is voor de arbeiders, op de 1ste maandag volgend op de dag waarop de opzeggingsbrief wordt geacht ontvangen te zijn.

Wij hebben deze nieuwe informatie opgenomen in onze nota met de vragen over het eenheidsstatuut van 16 juli 2013 waarvan u de actuele versie kan raadplegen door hier te klikken.

Meer info zie PDF...