Uitzendarbeid: de afschaffing van de 48-urenregel is een feit!

Van 
80506

Een wet van 30 augustus 2016 concretiseert het vierde luik van de modernisering van uitzendarbeid: vanaf 1 oktober 2016 wordt de 48-urenregel voor de vaststelling van arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid afgeschaft en worden de mogelijkheden om elektronische arbeidsovereenkomsten af te sluiten, verruimd.

We leggen u hierna de gevolgen uit van deze maatregelen die we al aankondigden in ons artikel van 11 juli 2016.

 

 

Vanaf 1 oktober 2016 moet de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid schriftelijk worden vastgesteld uiterlijk op het tijdstip waarop de uitzendkracht in dienst treedt.

Bovendien kan de schriftelijke vaststelling van de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid op 3 manieren gebeuren:

Hetzij volgens een van de twee bestaande regels, namelijk:

  • de schriftelijke overeenkomst;
  • de elektronische arbeidsovereenkomst die door middel van een gekwalificeerde elektronische handtekening of een gekwalificeerde elektronische zegel wordt ondertekend,

 hetzij volgens een derde en nieuwe regel die door de wet van 30 augustus 2016 werd ingevoerd, namelijk:

  • een elektronische arbeidsovereenkomst die door middel van enig ander type elektronische handtekening wordt ondertekend, op voorwaarde dat ze toelaat de identiteit van de partijen, hun instemming met de inhoud van de overeenkomst en het behoud van de integriteit van die overeenkomst te verzekeren (bijvoorbeeld pincode via tablet, smartphone, pc, ...).

Een exemplaar van de door middel van een elektronische handtekening aangegane arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid wordt opgeslagen bij een verlener van een elektronische archiveringsdienst die of bij een uitzendbureau dat voor eigen rekening dergelijke dienst verleent.

Ten slotte bevestigt de wet dat de elektronisch ondertekende arbeidsovereenkomst die aan de wettelijke voorwaarden voldoet, juridisch als een schriftelijke arbeidsovereenkomst wordt beschouwd.

Bij ontstentenis van een geschrift gelden voor de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid uitsluitend de regels inzake arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde duur. Dit heeft tot gevolg dat het uitzendkantoor de overeenkomst enkel eenzijdig kan beëindigen mits inachtneming van een opzeggingstermijn of betaling van een verbrekingsvergoeding. De uitzendkracht heeft echter de mogelijkheid de arbeidsovereenkomst zonder opzegging noch vergoeding te beëindigen binnen de zeven dagen na zijn indiensttreding.

Indien er echter aan de volgende cumulatieve voorwaarden is voldaan, dan zijn de regels voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur niet van toepassing:

  • de bedoeling een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid te sluiten, werd door beide partijen schriftelijk vastgesteld;
  • het uitzendkantoor heeft vóór de indiensttreding een ontwerp van elektronische arbeidsovereenkomst ter ondertekening toegezonden aan de uitzendkracht, maar de uitzendkracht heeft dat ontwerp van elektronische arbeidsovereenkomst niet ondertekend uiterlijk op het tijdstip van zijn indiensttreding;
  • de uitzendkracht heeft zijn arbeidsprestaties bij de gebruiker aangevat op het tijdstip dat in het ontwerp van arbeidsovereenkomst is bepaald;
  • het uitzendkantoor heeft de indiensttreding van de uitzendkracht (via de Dimona) aangegeven uiterlijk op het tijdstip waarop de uitzendkracht zijn arbeidsprestaties bij de gebruiker heeft aangevat.

 

Bron: wet van 30 augustus 2016 tot wijziging van artikel 8 van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, met het oog op de afschaffing van de 48-urenregel en de verruiming van de mogelijkheid om een beroep te doen op elektronische arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid, BS, 15 september 2016.