Uiterste dag om in 2013 een werknemer te ontslaan volgens de regels van 2013


64433

De belangrijkste wijziging vervat in het “wetsontwerp betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzaeggingstermijnen en de carensdag en begeleidende maatregelen” is de toepassing van dezelfde opzeggingstermijnen voor de arbeiders en de bedienden die ontslagen worden vanaf 1 januari 2014 op basis van de anciënniteit verworven sinds die datum.  

Deze nieuwe regels in verband met de opzeggingstermijnen zijn van toepassing op ontslagen betekend vanaf 1 januari 2014.

De oude regels blijven dus nog van toepassing op de ontslagen “betekend” uiterlijk op 31 december 2013.

Het ogenblik van betekening verschilt naargelang er een opzeg wordt gepresteerd of de arbeidsovereenkomst onmiddellijk wordt verbroken

Indien een opzeg wordt gepresteerd

Een ontslag met een te presteren opzegtermijn en die met een aangetekende brief wordt verstuurd wordt geacht betekend te zijn de derde werkdag die volgt op de dag van verzending van die aangetekende brief.

Conclusie : de laatste dag in 2013 om met een aangetekende brief een opzeggingsbrief naar een werknemer (arbeider of bediende) te versturen om zo de opzegtermijnen van 2013 te kunnen toepassen is dus vrijdag 27 december 2013!

Zij die nog een opzegtermijn zouden willen betekenen na die datum maar met toepassing van de opzegtermijnen van 2013, kunnen dit nog doen door hem te laten betekenen met een gerechtsdeurwaardersexploot dat door een gerechtsdeurwaarder moet afgegeven worden aan de werknemer uiterlijk dinsdag 31 december 2013.    

Indien onmiddellijke verbreking

Een onmiddellijk ontslag met betaling van een opzegvergoeding heeft plaats van zodra de werkgever de werknemer dit onmiddellijk ontslag mededeelt, dus hetzij vanaf de mondelinge kennisgeving (mits, kwestie van een bewijs ervan te hebben, het bevestigen ervan de dag zelf met een aangetekende brief), hetzij de dag van verzending van de aangetekende brief of nog de dag van overhandiging van de ontslagbrief aan de werknemer (die als bewijs een dubbel van de ontslagbrief voor ontvangst ondertekent).

Conclusie:  Een onmiddellijk ontslag met betaling van een opzegvergoeding zal moeten medegedeeld worden (zie de wijzen van kennisgeving hierboven) ten laatste op dinsdag 31 december 2013 om de opzegtermijnen van 2013 te kunnen toepassen.

 

Voor meer info, zie dossier "eenheidsstatuut".